Πότε είναι επιτυχημένη η ολική αρθροπλαστική γόνατος;
Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι μια αποδεδειγμένα ασφαλής κι αποτελεσματική επέμβαση που βοηθά όσους πάσχουν από προχωρημένη αρθρίτιδα να ανακτήσουν την προ της νόσου ποιότητα ζωής τους.
Ο βαθμός επιτυχίας της επέμβασης είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων, ωστόσο κεφαλαιώδης είναι η επιλογή ενός Ορθοπαιδικού – Χειρουργού που να έχει εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στην αρθροπλαστική γόνατος, ενσωματώνοντας όλες τις τελευταίες τεχνολογικές κι επιστημονικές εξελίξεις.
Τα τελευταία χρόνια, η χρήση ρομποτικών συστημάτων και τεχνολογιών αιχμής, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D Printing) έχουν φέρει επανάσταση στην Ορθοπαιδική και ιδιαίτερα στις επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ή οποίες γίνονται με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, ακρίβεια και διάρκεια ζωής σε βάθος χρόνου.
Με την υποβοήθηση από ρομποτικό σύστημα, οι Ορθοπαιδικοί – Χειρουργοί μπορούν να εξατομικεύσουν τη χειρουργική επέμβαση, στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά εκάστου ασθενούς, ώστε το τελικό αποτέλεσμα της αρθροπλαστικής να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής των ασθενών, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν δραστηριότητες όπως τένις, γκολφ, ποδηλασία, κολύμβηση και πεζοπορία.
Παράλληλα, η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) επιτρέπει την κατασκευή εξατομικευμένων προθέσεων για κάθε ασθενή, έτσι ώστε και με τη βοήθεια της ρομποτικής να διασφαλίζεται η βέλτιστη δυνατή εφαρμογή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργικότητα και τη διάρκεια ζωής της νέας, τεχνητής άρθρωσης.
Ο Δρ. Παναγιώτης Γκίκας, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της πολυετούς σταδιοδρομίας του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παραμένει διευθυντής (consultant) Ορθοπαιδικής στο διεθνούς φήμης Clevelant Clinic στο Λονδίνο, καθώς και στα δυο μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα της Αγγλίας που εξειδικεύονται στην Ορθοπαιδική, τα Royal National Orthopedic Hospital και South West London Elective Orthopedic Center, ενώ πλέον έχει έδρα και στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία;
Μετά την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για μερικές μέρες (2 ως 3) και στη συνέχεια παίρνει εξιτήριο για το σπίτι. Η αποκατάσταση παίρνει 6-8 εβδομάδες μετά τις οποίες ο ασθενής επανέρχεται πλήρως σε έναν φυσιολογικό ρυθμό ζωής.
Συνήθως, οι ασθενείς ξεκινούν να περπατούν με μπαστούνι, περιπατητή ή πατερίτσες, δύο ή τρεις ημέρες μετά την επέμβαση. Η απόσταση και η συχνότητα του περπατήματος αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες. Οι ασθενείς μπορούν να οδηγήσουν αυτοκίνητο εντός τριών έως έξι εβδομάδων μετά το χειρουργείο.
Περίπου 8 έως 12 εβδομάδες μετά την επέμβαση, είναι εφικτή η ήπια άσκηση, και η σταδιακή επαναφορά σε αθλητικές ενασχολήσεις .
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δρ. Παναγιώτη Γκίκα.