ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
+30 698 066 8969
icon-burger icon-burger-x
icon-arrow-back

Αρθροσκόπηση Ισχίου

Ενώ η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια αρκετά γνωστή διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προβλημάτων του χόνδρου και των συνδέσμων της άρθρωσης, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με την αρθροσκόπηση ισχίου, κυρίως διότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να εξελιχθεί ως τεχνική.

Ωστόσο, η αρθροσκόπηση ισχίου έχει πλέον εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και επιτρέπει την αντιμετώπιση πληθώρας προβλημάτων της άρθρωσης του ισχίου, με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, δίχως μεγάλες τομές και δίχως την τομή μυών και τη συνολική επιβάρυνση που χαρακτηρίζουν τις συμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις.

αρθροσκόπηση ισχίου

Τι είναι η αρθροσκόπηση ισχίου;

Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, κατά την οποία ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να εξετάσει το εσωτερικό της άρθρωσης του ισχίου με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου οπτικών ινών (το αρθροσκόπιο) και σε πολλές περιπτώσεις να εκτελέσει ποικίλες χειρουργικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση πληθώρας προβλημάτων.

Το ισχίο είναι πολύ βαθύτερη άρθρωση σε σύγκριση με το γόνατο και για το λόγο αυτό η εισαγωγή του αρθροσκοπίου είναι πιο δύσκολη.

Ανατομία του ισχίου

Το ισχίο έχει σφαιροειδή διάρθρωση κι αποτελείται από μια «μπάλα» και την υποδοχή της. Η υποδοχή ονομάζεται κοτύλη και αποτελεί μέρος του μεγάλου οστού της λεκάνης, ενώ «μπάλα» είναι η μηριαία κεφαλή, δηλαδή το σφαιροειδές άνω άκρο του μηριαίου οστού.

Οι επιφάνειες της κεφαλής και της κοτύλης καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, ο οποίος λιπαίνεται από το λεγόμενο αρθρικό υγρό και δημιουργεί μια λεία επιφάνεια μεταξύ των δυο οστών και αποτρέπει τη μεταξύ τους τριβή.

Η άρθρωση του ισχίου περιβάλλεται από ισχυρούς συνδέσμους που συγκρατούν τη μηριαία κεφαλή εντός της κοτύλης.

Η άρθρωση του ισχίου περιβάλλεται σημαντικούς μύες, όπως οι γλουτιαίοι πίσω, οι απαγωγοί στο πλάι και ο ορθός μηριαίος μπροστά. Όταν οι γλουτιαίοι μύες αδυνατίζουν, τότε προκύπτουν προβλήματα στην κινητικότητα.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για αρθροσκόπηση ισχίου;

Η βασική ένδειξη για την αρθροσκόπηση ισχίου είναι ο πόνος. Συνιστάται σε περιπτώσεις επώδυνης κατάστασης που δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητική θεραπεία, όπως ανάπαυση, φυσικοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.

Ειδικότερα, η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί να ανακουφίσει τα επώδυνα συμπτώματα πολλών προβλημάτων που βλάπτουν τον αρθρικό χόνδρο ή άλλους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση, όπως:

  • Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση, μια ανατομική ιδιαιτερότητα της άρθρωσης του ισχίου, κατά την οποία η κεφαλή προσκρούει στην κοτύλη και προοδευτικά μπορεί να εξελιχθεί σε οστεοαρθρίτιδα. Είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν ορισμένες πτυχές αυτής της πάθησης αρθροσκοπικά, όπως η τομή μη φυσιολογικών εξογκωμάτων οστού.
  • Ρήξη του επιχειλίου χόνδρου, μια δομή από ινώδη ιστό που περιβάλλει την κοιλότητα της κοτύλης. Η διάγνωση της εν λόγω κατάστασης είναι δύσκολη λόγω της πολύπλοκης ανατομίας της περιοχής με την πληθώρα μυών και μαλακών ιστών.
  • Ελεύθερα σώματα, δηλαδή θραύσματα χόνδρου ή οστού που ενίοτε παγιδεύονται ανάμεσα στις επιφάνειες των οστών προκαλώντας πόνο.
  • Αρθρίτιδα, σε πρώιμο στάδιο κι εφόσον σχετίζεται με ελεύθερα σώματα ή βλάβες του αρθρικού χόνδρου. Η αρθροσκόπηση συχνά βελτιώνει προσωρινά τα συμπτώματα και παρέχει χρόνο μέχρι να απαιτηθεί μια πιο οριστική αντιμετώπιση (αρθροπλαστική).

Πώς πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση εκτελείται με γενική αναισθησία και δεν περιλαμβάνει την τομή μυών. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός πραγματοποιεί δύο ή τρεις μικρές τομές στο δέρμα σε προκαθορισμένα σημεία-στόχους, διαμέσου των οποίων εισάγει τα εργαλεία για την εκτέλεση της αρθροσκόπησης, μεταξύ των οποίων και το αρθροσκόπιο.

Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα και συνήθως επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα.

Οι επιπλοκές από την αρθροσκόπηση είναι σπάνιες και όχι σοβαρές. Συνηθέστερα μπορεί να υπάρχει ένα μικρό μούδιασμα γύρω από τις μικρές τομές που περνά με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, μπορεί να υπάρξει κάποιο μούδιασμα στην περιοχή του περινέου, το οποίο συνήθως εξαφανίζεται αρκετά γρήγορα, αλλά περιστασιακά μπορεί να επιμείνει για μερικές εβδομάδες.

Εν γένει, η αρθροσκόπηση ισχίου χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αποτελέσματα με ταχύτατη ανάρρωση, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποκείμενη πάθηση που αντιμετωπίζεται.

Δεν χρειάζεται να ζείτε με πόνο σε ΙΣΧΙΟ & ΓΟΝΑΤΟ. Εάν έχετε παρατηρήσει κάποια συμπτώματα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία;

Τα συμπτώματα του ασθενούς συχνά βελτιώνονται αμέσως μετά την αρθροσκόπηση, καθώς όμως επουλώνεται η ερεθισμένη επένδυση της άρθρωσης, μπορεί να εμφανιστεί προσωρινή ευαισθησία στο ισχίο.

Το οίδημα από την επέμβαση υποχωρεί μέσα σε περίπου μία εβδομάδα και τυχόν ράμματα αφαιρούνται συνήθως σε επτά έως δέκα ημέρες. Ο χρόνος πλήρους ανάρρωσης μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με την περίπτωση.

Μετά από αρθροσκόπηση, οι ασθενείς συνήθως χρησιμοποιούν πατερίτσες για μία ή δύο εβδομάδες και κάνουν φυσικοθεραπεία επί έξι εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν τρεις έως έξι μήνες μέχρι να πάψουν να αισθάνονται πόνο έπειτα από σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ισχίου;

Η αρθροσκόπηση ισχίου έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συμβατική ανοιχτή χειρουργική ισχίου, όπως:

  • Ελάχιστος τραυματισμός στην άρθρωση του ισχίου, με συνέπεια λιγότερος πόνος και ουλές μετά το χειρουργείο.
  • Επιτρέπει την επιστροφή των ασθενών στο σπίτι τους την ίδια ημέρα.
  • Έχει σύντομη περίοδο ανάρρωσης.
  • Αναβάλει την εξέλιξη της αρθρίτιδας του ισχίου αντιμετωπίζοντας την αιτία της στα αρχικά στάδια.

Καθυστερήσει την ανάγκη για αρθροπλαστική ισχίου.

Κλείστε το ραντεβού σας εδω!

O Δρ. Γκίκας βρίσκεται πάντα δίπλα σας σε ό,τι και αν χρειαστείτε.
+30 698 066 8969