ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
+30 698 066 8969
icon-burger icon-burger-x
icon-arrow-back

Κάταγμα Ισχίου

Το κάταγμα στο ισχίο αποτελεί σοβαρό τραυματισμό, που είναι ιδιαίτερα συχνός σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, λόγω του ότι τείνουν να έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα, κακή όραση και προβλήματα ισορροπίας.

Τα κατάγματα ισχίου θεωρούνται τα πιο σοβαρά από τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση, με επικίνδυνες έως απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, κι ως εκ τούτου χρήζουν άμεσης χειρουργικής αποκατάστασης.

Ο Δρ. Παναγιώτης Γκίκας έχει τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση καταγμάτων του ισχίου, έχοντας θητεύσει επί σειρά ετών, στα κορυφαία κέντρα Ορθοπαιδικής του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου διατηρεί -έως σήμερα- θέση διευθυντή.

Γκίκας

Τι είναι το κάταγμα ισχίου;

Ως κάταγμα ισχίου θεωρείται γενικά οποιοδήποτε κάταγμα του μηριαίου οστού περιφερικά της κεφαλής του μηριαίου οστού και λίγα εκατοστά κάτω από τον κατώτερο τροχαντήρα.

Τα κατάγματα του ισχίου συχνά απαιτούν χειρουργική επέμβαση, είτε για την αποκατάσταση του οστού είτε για την αντικατάστασή του με τεχνητό εμφύτευμα. Ένα κάταγμα ισχίου μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Αιτιολογία

Τα κατάγματα στο ισχίο προκαλούνται συνήθως από σοβαρό τραύμα στο ισχίο, π.χ. ως αποτέλεσμα πρόσκρουσης κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος ή ως αποτέλεσμα βαριάς πτώσης στο ισχίο. Ωστόσο, καθώς τα οστά εξασθενούν με την ηλικία, μπορεί να υποστούν κάταγμα ως αποτέλεσμα φαινομενικά μικρών, απότομων κινήσεων, όπως η συστροφή.

Περίπου το 70% των καταγμάτων του ισχίου συμβαίνουν σε γυναίκες καθώς χάνουν την οστική πυκνότητα πιο γρήγορα από τους άνδρες λόγω της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια οστικής πυκνότητας.

Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να στερήσουν από το σώμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την οικοδόμηση γερών οστών και η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D κατά την παιδική ηλικία αυξάνει την πιθανότητα κατάγματος στη αργότερα στη ζωή.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, αποδυναμώνουν τα οστά, όπως και οι εντερικές παθήσεις που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του ασβεστίου και της βιταμίνης D από το σώμα.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα κατάγματος στο ισχίο από πτώση είναι το χαμηλό σωματικό βάρος, το υψηλό ανάστημα, τα προβλήματα όρασης και η άνοια.

Συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα που σχετίζεται με το κάταγμα του ισχίου είναι ο πόνος στη βουβωνική χώρα ή στο εξωτερικό άνω μέρος του μηρού που συνοδεύεται από ενόχληση κατά την κάμψη ή την περιστροφή του ισχίου.

Επιπλοκές κατάγματος ισχίου

Τα κατάγματα του ισχίου οδηγούν σε ακινησία που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως θρόμβους αίματος, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή πνευμονία.

Άλλες πιθανές επιπλοκές του κατάγματος ισχίου συμπεριλαμβάνουν την εξασθένηση ή απώλεια μυϊκού ιστού, την κατάθλιψη ή την κατάθλιψη ή ψυχική επιδείνωση ως συνέπεια της ακινησίας, καθώς και την απώλεια αίματος στην περιοχή του ισχίου.

Δεν χρειάζεται να ζείτε με πόνο σε ΙΣΧΙΟ & ΓΟΝΑΤΟ. Εάν έχετε παρατηρήσει κάποια συμπτώματα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Διάγνωση
Το κάταγμα του ισχίου διαγιγνώσκεται με ακτινολογικό έλεγχο. Όταν η ακτινογραφία δεν επαρκεί για να επιβεβαιωθεί ένα κάταγμα ισχίου, τότε μπορεί να απαιτηθεί μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

Αντιμετώπιση

Η ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση ενός κατάγματος στο ισχίο είναι χειρουργική. Σπανίως, ένα κάταγμα ισχίου δεν απαιτεί χειρουργική θεραπεία, αλλά είναι αρκετά σταθερό ώστε να αρκεί η συντηρητική αντιμετώπιση με παρακολούθησή του.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης καταγμάτων ισχίου και η επιλογή τους είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, από τη φύση και τη θέση του κατάγματος, ως την ηλικία, τη γενική υγεία και το ιατρικό ιστορικό εκάστου ασθενούς.

Σε νεαρότερους ασθενείς συνήθως προτιμάται η στερέωση του κατάγματος με κοχλίωση (μεμονωμένες βίδες) ή ολισθαίνοντα ήλο (πλάκα με βίδες).

Σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς, η ενδεδειγμένη θεραπεία αφορά σε μερική ή ολική αρθροπλαστική του ισχίου, δηλαδή στην αντικατάσταση της κεφαλής του μηριαίου οστού με ή χωρίς την κοτύλη, ανάλογα με την περίπτωση, από ένα τεχνητό εμφύτευμα.

Η πλέον σύγχρονη, ασφαλής κι αποτελεσματική μέθοδος αρθροπλαστικής του ισχίου είναι η μέθοδος AMIS. Η αρθροπλαστική ισχίου με τη μέθοδο AMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery) είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που προστατεύει τους μύες σε σχέση με την παραδοσιακή επέμβαση αντικατάστασης ισχίου.

Τα οφέλη για τον ασθενή είναι πολλά και σημαντικά, όπως η ελαχιστοποίηση της αιμορραγίας, του μετεγχειρητικού πόνου και του κινδύνου επιπλοκών από το χειρουργείο, η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, ο οποίος σηκώνεται και περπατά την ημέρα της επέμβασης, η δυνατότητα επιστροφής στο σπίτι την ίδια ημέρα και η ταχύτατη ανάρρωση και επάνοδος στην καθημερινότητα.

Κλείστε το ραντεβού σας εδω!

O Δρ. Γκίκας βρίσκεται πάντα δίπλα σας σε ό,τι και αν χρειαστείτε.
+30 698 066 8969