ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
+30 698 066 8969
icon-burger icon-burger-x
icon-arrow-back

Σάρκωμα των Οστών

Το σάρκωμα των οστών είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος πλην όμως απειλητικός για τη ζωή τύπος καρκίνου που απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία κι εξειδίκευση για να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί σωστά και με το βέλτιστο δυνατό ογκολογικό αποτέλεσμα.

Ο Δρ. Παναγιώτης Γκίκας είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική αντιμετώπιση του σαρκώματος των οστών και με πολυετή εμπειρία, έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό σχετικών επεμβάσεων σε κορυφαία, εξειδικευμένα κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γκίκας

Τι είναι το σάρκωμα των οστών

Ο όρος σάρκωμα των οστών αντιπροσωπεύει μια ευρεία ομάδα εξαιρετικά σπάνιων όγκων που αναπτύσσονται πρωτογενώς στα οστά, δηλαδή δεν προκαλούνται ως συνέπεια μετάστασης του καρκίνου από κάποιο άλλο μέρος του σώματος στα οστά. Στο σύνολό τους αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,2% όλων των καρκίνων. Ενδεικτικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 3.000 άτομα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με σάρκωμα των οστών.

 

Τύποι σαρκώματος των οστών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σαρκώματος των οστών, όπως:

  • Οστεογενές σάρκωμα ή οστεοσάρκωμα. Ο πιο κοινός όγκος των οστών, ο οποίος επηρεάζει συνήθως τους εφήβους και γενικά εμφανίζεται στα οστά γύρω από την άρθρωση του γόνατος. Τα οστεοσαρκώματα εμφανίζονται συχνά σε οικογενειακά σύνδρομα που σχετίζονται με σάρκωμα, όπως το σύνδρομο Li-Fraumeni (που περιλαμβάνει μια μετάλλαξη στο γονίδιο p53) και το αμφιβληστροβλάστωμα (που περιλαμβάνει μια μετάλλαξη στο γονίδιο Rb).
  • Χονδροσάρκωμα. Ένας όγκος που προσβάλλει τα κύτταρα των χόνδρων. Συνήθως, εμφανίζεται σε ηλικιωμένους ασθενείς και εντοπίζεται συχνότερα στη λεκάνη. Η χειρουργική του αφαίρεση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση, καθώς αν δεν εκτελεστεί σωστά εμφανίζει υψηλό κίνδυνο υποτροπής. Ένας πιο επιθετικός υποτύπος είναι το αποδιαφοροποημένο χονδροσάρκωμα.
  • Χόρδωμα. Ένας όγκος που μοιάζει με τα κύτταρα που σχηματίζουν τη νωτιαία χορδή στα έμβρυα. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών, στη βάση του κρανίου ή στο ιερό οστό.
  • Σάρκωμα Ewing. Το τρίτο πιο κοινό σάρκωμα των οστών και το δεύτερο πιο κοινό στα παιδιά. Ο ίδιος όγκος εμφανίζεται στον μαλακό ιστό των ενηλίκων περισσότερο από ότι στα οστά. Τα σαρκώματα Ewing μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
  • Αδαμαντίνωμα. Ένας πολύ σπάνιος όγκος κυττάρων που σχετίζεται με την ανάπτυξη των οστών, εμφανίζεται κατά κανόνα σχεδόν πάντα στην κνήμη και αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Σάρκωμα;

Δείτε το Infographic

Συμπτώματα

Το σάρκωμα των οστών μπορεί να μην προκαλέσουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια ή να εμφανιστουν ως μια όχι και τόσο ύποπτη μάζα κάτω από το δέρμα. Η ανάπτυξη των σαρκωμάτων μπορεί να προκαλέσει πόνο και αν εξελιχθούν αρκετά ώστε να εξασθενήσουν τα οστά μπορεί και να προκαλέσουν κατάγματα.

Όταν μια μάζα έχει μέγεθος άνω των τεσσάρων (4) εκατοστών και τείνει να αυξάνεται και προκαλεί πόνο, είναι αιτία για περαιτέρω διερεύνηση.

Αιτιολογία

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν τα σαρκώματα των οστών δεν έχουν ακόμα διαπιστωθεί, ωστόσο έχουν εντοπιστεί ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου, όπως:

  • Γενετικές διαταραχές, όπως η νόσος του Von Recklinghausen (νευροϊνωμάτωση), το σύνδρομο Gardner, το σύνδρομο Li-Fraumeni ή το αμφιβληστροειδοβλάστωμα.
  • Έκθεση σε ακτινοβολία, από προηγούμενη ακτινοθεραπεία για άλλους τύπους καρκίνου.
Δεν χρειάζεται να ζείτε με πόνο σε ΙΣΧΙΟ & ΓΟΝΑΤΟ. Εάν έχετε παρατηρήσει κάποια συμπτώματα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Διάγνωση και Σταδιοποίηση

Η διάγνωση του σαρκώματος μπορεί να είναι περίπλοκη και απαιτεί εμπειρία κι εξειδίκευση προκειμένου να τεθεί όσο πιο έγκαιρα γίνεται και η πρόγνωση να είναι η καλύτερη δυνατή.

Το πρώτο βήμα γίνεται με την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί σειρά απεικονιστικών εξετάσεων, που μπορεί να περιλαμβάνουν, ανάλογα και με τη θέση του όγκου, μαγνητική και αξονική τομογραφία, καθώς και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET).

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με τη λήψη δείγματος ιστού από τον όγκο, το οποίο αποστέλλεται προς ιστοπαθολογική εξέταση. Η βιοψία είναι εξαιρετικά σημαντικό να διενεργείται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, για να διασφαλιστεί ότι γίνεται η ορθή λήψη σωστού κι αντιπροσωπευτικού δείγματος.

Όταν επιβεβαιωθεί η διάγνωση σαρκώματος, ακολουθεί σταδιοποίηση της νόσου προκειμένου να ορίσουμε αν και κατά πόσο η νόσος έχει επεκταθεί πέρα από το αρχικό σημείο που εμφανίστηκε.

Με όλες τις παραπάνω πληροφορίες διενεργείται ογκολογικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο.

Θεραπεία σαρκώματος των οστών

Τα σαρκώματα των οστών αντιμετωπίζονται με συνδυασμό θεραπευτικών προσεγγίσεων (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) με τη χειρουργική εκτομή του όγκου να παίζει τον πλέον αποφασιστικό ρόλο στην πρόγνωση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση σαρκωμάτων είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και απαιτούν πολύ υψηλό βαθμό εξειδίκευσης και μεγάλη εμπειρία. Γι’ αυτό και συστήνεται η επίσκεψη σε χειρουργό που είναι ειδικός πάνω στο σάρκωμα, ακόμα και για μια δεύτερη γνώμη.

Ο Δρ. Παναγιώτης Γκίκας ηγείται μιας διεπιστημονικής ομάδας, της πρώτης στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση σαρκωμάτων και η οποία αποτελείται από χειρουργούς, παθολόγους, ογκολόγους και ακτινολόγους. Εργάζεται επίσης στο ξακουστό νοσοκομείο Cleveland Clinic (στην κλινική του Λονδίνου) και συνεργάζεται με το ογκολογικό κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

         

Κλείστε το ραντεβού σας εδω!

O Δρ. Γκίκας βρίσκεται πάντα δίπλα σας σε ό,τι και αν χρειαστείτε.
+30 698 066 8969