Διάγνωση και Σταδιοποίηση
Η διάγνωση του σαρκώματος μπορεί να είναι περίπλοκη και απαιτεί εμπειρία κι εξειδίκευση προκειμένου να τεθεί όσο πιο έγκαιρα γίνεται και η πρόγνωση να είναι η καλύτερη δυνατή.
Το πρώτο βήμα γίνεται με την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί σειρά απεικονιστικών εξετάσεων, που μπορεί να περιλαμβάνουν, ανάλογα και με τη θέση του όγκου, μαγνητική και αξονική τομογραφία, καθώς και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET).
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με τη λήψη δείγματος ιστού από τον όγκο, το οποίο αποστέλλεται προς ιστοπαθολογική εξέταση. Η βιοψία είναι εξαιρετικά σημαντικό να διενεργείται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, για να διασφαλιστεί ότι γίνεται η ορθή λήψη σωστού κι αντιπροσωπευτικού δείγματος.
Όταν επιβεβαιωθεί η διάγνωση σαρκώματος, ακολουθεί σταδιοποίηση της νόσου προκειμένου να ορίσουμε αν και κατά πόσο η νόσος έχει επεκταθεί πέρα από το αρχικό σημείο που εμφανίστηκε.
Με όλες τις παραπάνω πληροφορίες διενεργείται ογκολογικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο.
Θεραπεία σαρκώματος των οστών
Τα σαρκώματα των οστών αντιμετωπίζονται με συνδυασμό θεραπευτικών προσεγγίσεων (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) με τη χειρουργική εκτομή του όγκου να παίζει τον πλέον αποφασιστικό ρόλο στην πρόγνωση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση σαρκωμάτων είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και απαιτούν πολύ υψηλό βαθμό εξειδίκευσης και μεγάλη εμπειρία. Γι’ αυτό και συστήνεται η επίσκεψη σε χειρουργό που είναι ειδικός πάνω στο σάρκωμα, ακόμα και για μια δεύτερη γνώμη.
Ο Δρ. Παναγιώτης Γκίκας ηγείται μιας διεπιστημονικής ομάδας, της πρώτης στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση σαρκωμάτων και η οποία αποτελείται από χειρουργούς, παθολόγους, ογκολόγους και ακτινολόγους. Εργάζεται επίσης στο ξακουστό νοσοκομείο Cleveland Clinic (στην κλινική του Λονδίνου) και συνεργάζεται με το ογκολογικό κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.