Πώς γίνεται η διάγνωση της τενοντίτιδας του ισχίου;
Η διάγνωση ξεκινά με ενδελεχή κλινική εξέταση του ασθενούς και λήψη λεπτομερούς ιστορικού από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, ο οποίο στη συνέχεια συνταγογραφεί τα απαιτούμενα απεικονιστικά τεστ, όπως υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.
Με τον απεικονιστικό έλεγχο, ο Ορθοπαιδικός μπορεί να εξετάσει λεπτομερώς την παθολογία των ιστών, να εντοπίσει με ακρίβεια τη φλεγμονή καθώς και τυχόν εναποθέσεις ασβεστίου, να αποκλείσει άλλες συναφείς καταστάσεις και να κάνει την τελική διάγνωση που καθορίζει και το θεραπευτικό πλάνο.
Πώς αντιμετωπίζεται η τενοντίτιδα του ισχίου;
Συνήθως η τενοντίτιδα του ισχίου αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με τε τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και φυσικοθεραπεία. Οι βασικές ασκήσεις φυσικοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των γλουτιαίων μυών και να ανακουφίσουν τους τένοντες. Παράλληλα, οι ενέσεις κορτικοστεροειδών στην περιοχή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.
Μια άλλη θεραπευτική προσέγγιση είναι η έγχυση πλάσματος εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια (PRP), που είναι ένα μείγμα συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων του ιδίου του ασθενούς και ορού. Το εν λόγω μείγμα εγχέεται στον τραυματισμένο τένοντα και απελευθερώνει αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στην επούλωση του τραύματος.
Η χορήγηση PRP αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης της τενοντίτιδας του ισχίου, όμως πρέπει να επιλέγεται με αυστηρά κλινικά κριτήρια και να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ιατρούς.
Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα κι ο ασθενής εξακολουθεί να πονάει και να έχει πρόβλημα στην καθημερινότητά του, τότε συνίσταται η χειρουργική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του ισχίου, η οποία προορίζεται για σοβαρές περιπτώσεις χρόνιας τενοντίτιδας.