Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;
Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία η παλαιά, φθαρμένη άρθρωσης του ισχίου αντικαθίσταται με μια νέα, τεχνητή. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές για την αντικατάσταση του ισχίου, οι οποίες κατηγοριοποιούνται με βάση την προσπέλαση του χειρουργού, δηλαδή την πλευρά του μηρού από την οποία προσεγγίζεται η άρθρωση του ισχίου. Έτσι, υπάρχουν τεχνικές οπίσθιας, πλάγιας και πρόσθιας προσπέλασης.
Η πλέον σύγχρονη προσέγγιση κι αυτή που διεθνώς εμφανίζει την ταχύτερη υιοθέτηση είναι η αρθροπλαστική ισχίου με πρόσθια προσπέλαση και ειδικότερα η μέθοδος AMIS. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της εν λόγω προσέγγισης είναι η ελάχιστη επεμβατικότητα που τη χαρακτηρίζει, καθώς αποφεύγεται η τομή μυών, σε αντίθεση -για παράδειγμα με την οπίσθια προσπέλαση – ελαχιστοποιώντας πραγματικά τον τραυματισμό των μαλακών μορίων και διασφαλίζοντας τη βέλτιστη δυνατή σταθερότητα, χωρίς τον – υψηλότερο σε άλλες προσεγγίσεις – κίνδυνο εξάρθρωσης.
Τι είναι η μέθοδος AMIS;
Η αρθροπλαστική ισχίου με τη μέθοδο AMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery) είναι μια ελάχιστα επεμβατική εναλλακτική λύση που προστατεύει τους μύες σε σχέση με την παραδοσιακή επέμβαση αντικατάστασης ισχίου.
Με βάση την εν λόγω τεχνική, ο Ορθοπαιδικός – Χειρουργός αποκτά πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου κόβοντας μεταξύ δύο μυών στο μπροστινό μέρος του ισχίου αντί για την τομή οποιουδήποτε μυός στο πίσω μέρος ή στο πλάι του ισχίου, όπως συμβαίνει με τις άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά.
Οι γλουτιαίοι μύες είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την ισορροπία και το περπάτημα. Η αποφυγή χειρουργικής επέμβασης κοντά σε αυτούς τους μύες διευκολύνει την ταχύτερη μετεγχειρητική ανάρρωση.
Η πρόσθια προσέγγιση για την αντικατάσταση ισχίου δεν είναι πρόσφατη, αλλά δεν αναπτύχθηκε για πολλές δεκαετίες λόγω του υψηλού βαθμού δυσκολίας εφαρμογής της, με τα τότε μέσα, και εκμάθησής της.
Ωστόσο, πιο πρόσφατα, ένας χαρισματικός χειρουργός, ο Δρ. Frederic Laude, ανέσυρε την πρόσθια προσπέλαση κι επινόησε πολλές βελτιώσεις στην εν λόγω τεχνική, σε συνεργασία με την εταιρεία MEDACTA, διαμορφώνοντας τη μέθοδο AMIS. Ο Δρ. Γκίκας εκπαιδεύτηκε από τον ίδιο τον Δρ. Laude, στο Παρίσι, και σήμερα ο ίδιος αποτελεί επίσημο εκπαιδευτή (instructor) της MEDACTA, ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο για να εκπαιδεύσει ορθοπαιδικούς σε αυτήν την πραγματικά ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση.