ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
+30 698 066 8969
icon-burger icon-burger-x
icon-arrow-back

Δυσπλασία ισχίου

Μια από τις πλέον κοινές συγγενείς ανωμαλίες στα βρέφη, η δυσπλασία του ισχίου μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη για πολλά χρόνια επιτελώντας το καταστρεπτικό της έργο σιωπηλά και χωρίς να δίνει συμπτώματα μέχρις ότου, σε πιο προχωρημένη ηλικία, να χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης.

Έχοντας θητεύσει στα κορυφαία κέντρα Ορθοπαιδικής του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου και παραμένει διευθυντής, ο Δρ. Παναγιώτης Γκίκας έχει μεγάλη εμπειρία κι εξειδίκευση στην αντιμετώπιση όλων των παθήσεων του ισχίου, συμπεριλαμβανομένης της δυσπλασίας του ισχίου.

Γκίκας

Τι είναι η δυσπλασία του ισχίου;

Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια κατάσταση κατά την οποία η υποδοχή του ισχίου (κοτύλη) είναι πολύ ρηχή για να στηρίξει την κεφαλή του μηριαίου οστού. Συνήθως, είναι παρούσα κατά τη γέννηση ή αναπτύσσεται στην πρώιμη παιδική ηλικία (αναπτυξιακή δυσπλασία). Σε ήπιες περιπτώσεις, η κεφαλή του μηριαίου μπορεί απλώς να είναι χαλαρή στην υποδοχή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το ισχίο μπορεί να γίνει ασταθές και να εξαρθρωθεί.

Ωστόσο, μερικές φορές τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται παρά αργότερα στη ζωή και η ασθένεια παραμένει αδιάγνωστη μέχρι την ενηλικίωση. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα προβλήματα ισχίου σε ενήλικες. Είναι η κύρια αιτία αρθρίτιδας ισχίου για άτομα κάτω των 60 ετών.

Αιτιολογία

Η δυσπλασία του ισχίου τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες και είναι πιο συχνή στα κορίτσια. Ο κίνδυνος δυσπλασίας του ισχίου είναι επίσης υψηλότερος στα μωρά που γεννιούνται με ισχιακή προβολή.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα δυσπλασίας του ισχίου διαφέρουν ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, ωστόσο οι ενήλικες ασθενείς συνήθως εμφανίζουν:

  • Πόνο στο ισχίο που προκαλείται από σωματική δραστηριότητα ή
  • Ανεξήγητο και επιδεινούμενο πόνος στο ισχίο
  • Χωλότητα (συνήθως λόγω πόνου)
  • Ανισοσκελία
Δεν χρειάζεται να ζείτε με πόνο σε ΙΣΧΙΟ & ΓΟΝΑΤΟ. Εάν έχετε παρατηρήσει κάποια συμπτώματα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Διάγνωση

Η φυσική εξέταση από έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, καθώς και η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού είναι το πρώτο βήμα για να τεθεί η διάγνωση της δυσπλασίας. Ο Ορθοπαιδικός θα ελέγξει την κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου και ενδεχομένως να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία, μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία για τη δυσπλασία του ισχίου εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι ασθενείς με δυσπλασία ισχίου δεν χρειάζονται πάντα χειρουργική επέμβαση. Μια ήπια δυσπλασία ισχίου μπορεί να μην απαιτεί καμία θεραπεία, αλλά μπορεί να χρειάζεται παρακολούθηση.
Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, η δυσπλασία ισχίου μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποικίλες διαφορετικές χειρουργικές μεθόδους:

Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επιλογή, κατά την όπου ο έμπειρος χειρουργός πραγματοποιεί μικρές τομές στο δέρμα, μέσω των οποίων εισάγει ειδικά χειρουργικά εργαλεία, όπως το αρθροσκόπιο, και διορθώνει τη δυσπλασία του ισχίου. Λόγω της ελάχιστης επεμβατικότητας του χειρουργείου, η επιστροφή στο σπίτι μπορεί να γίνει την ίδια μέρα, ενώ η ανάρρωση και επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχεία.

Πιο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών σε πιο προχωρημένη ηλικία, μπορεί να απαιτείται ολική αρθροπλαστική του ισχίου, κατά την οποία φθαρμένη και φέρουσα τη δυσπλασία άρθρωση του ισχίου, αντικαθίσταται με μια νέα, τεχνητή, λυτρώνοντας του ασθενείς από τον πόνο και την αναπηρία κι επιτρέποντάς τους να ανακτήσουν τη χαμένη ποιότητα ζωής τους.

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου, είναι η μέθοδος AMIS. Η εν λόγω μέθοδος έχει ως συγκριτικό πλεονέκτημα της εν λόγω προσέγγισης το ότι είναι πραγματικά ελάχιστα επεμβατική, καθώς αποφεύγεται η τομή μυών, σε αντίθεση με άλλες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη δυνατή σταθερότητα, χωρίς τον – υψηλότερο σε άλλες προσεγγίσεις – κίνδυνο εξάρθρωσης.

Ο Δρ. Παναγιώτης Γκίκας έχει τεράστια εμπειρία στην ολική αρθροπλαστική ισχίου με τη μέθοδο AMIS, έχοντας εκπαιδευτεί από τον Δρ. Frederic Laude, το χαρισματικό χειρουργό που τη θεμελίωσε και την απογείωσε, σε συνεργασία με την εταιρεία MEDACTA, διαμορφώνοντας τη μέθοδο AMIS. Σήμερα, ο Δρ. Παναγιώτης Γκίκας είναι επίσημος εκπαιδευτής (instructor) της MEDACTA, ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο για να εκπαιδεύσει ορθοπαιδικούς σε αυτήν την πραγματικά ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση.

Κλείστε το ραντεβού σας εδω!

O Δρ. Γκίκας βρίσκεται πάντα δίπλα σας σε ό,τι και αν χρειαστείτε.
+30 698 066 8969