Αντιμετώπιση
Είναι ασυνήθιστο για ένα κάταγμα του μηριαίου οστού να επουλωθεί χωρίς χειρουργική θεραπεία, καθώς η τελευταία περιορίζει τον κίνδυνο μετατραυματικής οστεονέκρωσης. Τα περισσότερα κατάγματα μηριαίου οστού χειρουργούνται εντός 24 – 48 ωρών από τη διάγνωση, ώστε να κινητοποιείται όσο το δυνατόν πιο άμεσα ο ασθενής, μια παράμετρος κρίσιμης σημασίας για άτομα μεγάλης ηλικίας που κινδυνεύουν από επιπλοκές, όπως ο σχηματισμός θρόμβων.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για τη χειρουργική αποκατάσταση κατάγματος στο μηριαίο οστό, ανάλογα με τη θέση, την έκταση και τον τύπο του.
Η ορθόδρομη ενδομυελική ήλωση (στερέωση του οστού με ειδικές βίδες / καρφιά) είναι η θεραπεία εκλογής των καταγμάτων του μηριαίου οστού με εξαιρετικά αποτελέσματα, εφόσον οι ασθενείς υποβληθούν σε θεραπεία εντός των πρώτων 24 ωρών. Η έγκαιρη αυτή αντιμετώπιση ελαττώνει τον κίνδυνο πνευμονικών επιπλοκών, βελτιώνει την αποκατάσταση, μειώνει διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.
Η ανάδρομη ενδομυελική ήλωση έχει καταστεί πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Οι ενδείξεις για αυτή την τεχνική περιλαμβάνουν το ομόπλευρο κάταγμα στον αυχένα του μηριαίου, κάταγμα στην κοτύλη, κατάγματα της κνήμης, αμφοτερόπλευρα κατάγματα του μηριαίου οστού, την εγκυμοσύνη και τη νοσογόνο παχυσαρκία.
Η οστεοσύνθεση, με πλάκα και βίδες, δεν αποτελεί θεραπεία εκλογής των καταγμάτων του μηριαίου άξονα, εκτός εάν υπάρχει επέκταση στο εγγύς ή άπω μηριαίο οστό, κάτι που μπορεί να αποτελεί αντένδειξη για την ενδομυελική στερέωση των ήλων.
Τα περισσότερα κατάγματα του μηριαίου οστού χρειάζονται έως και 6 μήνες για να επουλωθούν πλήρως. Η φυσικοθεραπεία κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης συμβάλλει στην ανάκτηση δύναμης και κινητικότητας.